Euroopan toiseksi suurin sinkkitehdas

Boliden Kokkola on 315 000 tonnin vuotuisella tuotantokapasiteetillaan Euroopan toiseksi suurin sinkkitehdas. Sen tuotannosta 85 prosenttia menee vientiin, kaikki EU:n alueelle Pohjois- ja Keski-Eurooppaan.

Suurin osa tehtaan käyttämästä sinkkirikasteesta tulee Bolidenin omilta kaivoksilta Ruotsista, Irlannista ja Suomesta, mutta rikasteita hankitaan myös muilta kaivosyrityksiltä Euroopasta ja eri puolilta maailmaa.

Tuotantoprosessin aikana sinkki jalostetaan vastaamaan vaativimpia asiakastarpeita. Valikoimassa on yhteensä noin 40 erilaista sinkkituotetta, joista osa on puhdasta sinkkiä ja osa asiakasryhmien tai yksittäisten asiakkaiden tarpeisiin räätälöityjä seostuotteita. Pienin tuotekoko on 25 kilon sinkkiharkko ja suurin 4 000 kiloa painava jättijumbo.

Pääosa tuotannosta myydään suurille terästehtaille, jotka käyttävät sinkkiä suojaamaan terästä korroosiolta. Kokkolassa tuotettu sinkki täyttää alan korkeimmat laatuvaatimukset, minkä ansiosta sitä voidaan käyttää myös esimerkiksi pattereiden ja akkujen valmistuksessa. 

Jatkuvaa kehittämistä

Sinkin tuotanto aloitettiin Kokkolassa 1969, minkä jälkeen tehtaan toimintaa ja tuotantoteknologiaa on kehitetty jatkuvasti. Tällä hetkellä Boliden Kokkola on yksi maailman joustavimmista ja energiatehokkaimmista sinkkitehtaista. Viimeisin linkki kehityksen ketjussa on hopean talteenotto, joka käynnistettiin 2014.

Boliden Kokkola työllistää yli 500 henkilöä, ja se on Kokkolan suurin yksityinen työnantaja. Myös tehtaan välillinen työllistämisvaikutus on merkittävä. 

Avaintietoja 2015

Perustettu: 1969

Päätuotteet: SHG-sinkki ja siitä valmistetut sinkitystuotteet

Liikevoitto (MSEK): 739

Henkilöstömäärä: 534

Tuotanto 2015

Sinkkirikaste (tuhatta tonnia): 584

Sinkkimetalli (tuhatta tonnia): 306

Rikkihappo (tuhatta tonnia): 343

Ota yhteyttä
Kokkola Maa: Suomi
Puhelin: +358 6 828 6111
Faksi: +358 6 828 6005
Sähköposti: info.kokkola@boliden.com
Käyntiosoite: Sinkkiaukio 1
Postinumero: 67900
Paikkakunta: Kokkola
Kartta/sijainti ep=CompanyName